Hari ini dan semalam~


SEMALAM


PAGI

-bangun tido/solat subuh

-makan pagi/sambung tido


PETANG

-makan tghari/solat zohor

-tonton TV/solat Asar/main bola


MALAM

-solat maghrib/ngaji@ngulang 2muka

-solat Isya’/makan malam

-on9 memanjang(facebooking,ym etc..)

-tido


HARI NI


PAGI

-qiam/solat subuh bjemaah/ngaji@ngulang

-makan pagi/riadhah

-tolong mak ayah buat keje rumah/join program

(or do sumthin’ beneficial)


PETANG

-makan tghari/qailulah/solat zohor bjemaah

-tonton TV/baca buku

-solat Asar bjemaah/riadhah


MALAM

-solat Maghrib dan Isya’ bjemaah/ngaji@ngulang 1/2juzuk

-ajar adik2 belajar

-on9 benda2 berfaedah(yg kurang berfaedah sket2 je)

-muhasabah diri,then tido awal


Wahai jiwa-jiwa sekalian,


Setiap malam,sblm merebahkan diri,sblm melelapkan mata,sblm diri diulit mimpi,b'tafakurlah sebentar dan cuba tanya-tanyakan pada diri, “Adakah sudah meningkat ketaqwaanku pada hari nie? Adakah sudah meningkat amalan solehku pada hari nie?”


Flashback kotak fikiran kita. Imbas kembali gerak langkah kita sepanjang siang tadi... Bandingkan amalan semalam dgn amalan hari nie. Jika amalan hari ini lebih baik, itu tandanya sudah ada peningkatan taqwa dlm diri. Tak kira sama ada amal itu berkaitan dgn urusan hablumminallah ataupun hablumminannaas.


“Tafakurlah sebelum tidur untuk menghisab diri di atas salah dan silap semasa aktiviti pada siang hari sebagaimana Umar al-Khattab menyiasati dirinya denga pelbagai persoalan tentang dosa-dosanya pada siang hari.”-Imam Syafie


Saidina Umar al-Khattab selalu b'pesan sewaktu pemerintahan beliau dahulu agar menekankan 3 aspek dlm kehidupan iaitu QIAM,JIHAD,MUHASABAH.


Sentiasalah paut hati kpd Allah kerana fitrah kejadian manusia tak lari daripada hidup b'’Tuhan’. Dialah satu-satunya Tuhan kita. Kepada-Nya kita berserah, memohon, b'tawakal. B'syukurlah dgn nikmat yg diberikan-Nya yg sememangnya tak dpt dinilai dgn jari kita pun. Macam mana tanda kita bersyukur?? Antaranya, beribadahlah kepada-Nya sehabis baik..“wain ta’udduu ni’matallahilaa tuhsuuhaa..”


AYUH!!! DEKATKAN DIRI KEPADA ALLAH.....

0 comments:

Post a Comment